Bölüm Staj Uygulama Esasları

T.C. 
MUĞLA SITKI KOÇMAN ÜNİVERSİTESİ
YATAĞAN MESLEK YÜKSEKOKULU
MİMARLIK ve ŞEHİR PLANLAMA BÖLÜMÜ
STAJ UYGULAMA ESASLARI
  1. AMAÇ
 
  1. Mimarlık ve Şehir Planlama Bölümü staj uygulama esasları "Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Meslek Stajları Yönergesi" kapsamında önlisas öğrencilerinin staja başlamadan önce, staj yaparken ve staj sonrasında yapması gereken kuralları açıklamaktadır.
  2. Öğrenciler stajlarını, teorik bilgilerini pratikle pekiştirmek amacı ile staj komisyonlarının uygun göreceği işyerlerinde, belirlenen esaslara göre yaparlar.
  3. Öğrencilerin yapacakları HAK 1000 ve TAP 1408  Zorunlu Mesleki Stajları bölümün staj komisyonu tarafından denetlenir ve onaylanır.  
  4. Staj yapacak öğrencilerin iş güvenliğinden ve stajını düzgün bir şekilde yapmalarından işyerleri sorumludur. Staj yapan öğrenciler, işyerlerinin çalışma düzenine ve ilgili kural ve talimatlara uymakla yükümlüdürler.  
             
  1. GENEL ESASLAR
    1. Bölüm Staj Komisyonları Program Başkanlarının bulunduğu en az üç bölüm öğretim elemanından oluşur.
    2. Mimarlık ve Şehir Planlama Bölümü öğrencileri  30 iş günü olmak üzere tek parça olarak staj komisyonu tarafından belirlenen konu ve alanlarla ilgili olarak staj yapmak zorundadırlar.
    3. Stajın süresi kesintisiz 30 iş günüdür. İki farklı yerde staj yapılacak ise iş güvenliği sigortasının kesilmemesi için en fazla 1 gün ara ile staja devam edilmesi gerekmektedir.
    4. Staj için belirlenen işyeri veya kurumun haftalık çalışma gün sayısı en az 5 iş günü olmalıdır. Bu durum stajyer öğrencinin iş güvenliği sigortasının yapılması için gereklidir. SGK tarafından öğrencinin staj süresi boyunca sigortalanabilmesi için haftada en az 5 (beş) işgünü kesintisiz staja devam etmesi gerekir.
    5. Staj yapılacak kurumda Cumartesi günleri de çalışma yapılıyorsa, bu durumu belgelendirmek kaydıyla, öğrenci Cumartesi günleri de stajına devam edebilir.
    6. Stajlar öğretim, sınav dönemleri ve yaz okulunu kapsayan süreler dışında ve Yüksekokul tarafından belirlenen tarihler arasında yapılır.
 
  1. Öğretim yılı içinde staj yapılabilmesi için öğrencinin 4 yarıyıllık öğrenimini tamamlaması, (devam şartı açısından) Bölüm Staj Komisyonu'nun uygun görmesi ve Bölüm Kurul kararı gereklidir.
  2. Tüm öğrenciler bölümün staj uygulama esaslarına göre stajlarını yapacaklardır.
  3. Öğrencilerin resmi ve özel kuruluşlar kanalıyla yurt dışında da staj yapmaları  mümkündür.
             
  1. STAJ YAPILCAK İŞYERİ/KURUMUN UYGUNLUĞU
              Stajlar aşağıdaki şartları sağlayan resmi ya da özel kuruluşlarda yapılabilir:
 
HARİTA ve KADASTRO Programı için;
  1. Staj yapılacak kuruluş veya birim,  harita / kadastro işlerini yoğun biçimde kullanan, bu konularda üretim yapan veya hizmet veren bir yer olmalıdır.
  2. Kuruluşta en az bir adet, stajyerlerden sorumlu eğitici, harita ve kadastro mühendisi, geomatik mühendisi, jeodezi ve fotogrametri mühendisi bulunmalıdır.
TAPU ve KADASTRO Programı için;
 
  1. Staj yapılacak kuruluş veya birim,  Tapu sicil / kadastro işlerini yoğun biçimde kullanan, bu konularda üretim yapan veya hizmet veren bir yer olmalıdır.
  2. Kuruluşta en az bir adet, stajyerlerden sorumlu eğitici, tapu sicil memuru, kadastro kontrol mühendisi, kadastro fen memuru veya noter bulunmalıdır.
  3. Öğrenci stajlarını, staj komisyonlarının uygun göreceği işyerlerinde, yurt içinde veya yabancı bir ülkede çeşitli özel veya resmi kurum veya kuruluşlarda yapabilir. 
 
 
       
  1. STAJ YAPILCAK İŞYERİ/KURUMUN BELİRLENMESİ
 
  1. Bölüm öğrenciye staj yeri bulmak zorunda değildir. Kurum ve kuruluşlarca Bölüme tahsis edilen stajyer kontenjanları Bölüm Başkanlığı’nca ilan edilir. Bölüme tahsis edilen staj yerlerinin yeterli sayıda olmaması durumunda öğrencilerin bulacağı ve Staj  Komisyonu’nun uygun göreceği işletmelerde staj yapılabilir.
  2. Kamu ve özel kuruluşlar tarafından Üniversiteye ayrılmış kontenjanlardan Bölüm öğrencilerinin yararlanmasına ayrılan kısmına öğrenci seçimi, öğrencilerin genel not ortalamalarının yüksek olması ölçütü kullanılarak, öğrenci tercihine göre Bölüm Staj Komisyonunca yapılır. Kontenjan yetersizliği nedeniyle kendisine staj yeri gösterilememiş öğrenciler staj yerlerini kendileri bulurlar.
 
  1. Öğrenci İşyeri Başvuru ve Kabul Formu (FORM 1) ile birlikte staj yapacağı işyerine müracaat etmelidir (FORM 1 üç nüsha olarak düzenlenmelidir).
  2. Öğrenci, en geç ilgili dönemin on üçüncü  haftasının son iş gününe  kadar  Staj Komisyonuna Başvuru Formu (FORM 2) ve ekleri (FORM 1) ile birlikte staj komisyonuna başvurur.
  3. Staj yeri, Mimarlık ve Şehir Planlama Bölümü Staj  Komisyonu 
tarafından uygun bulunan öğrenci, (
  1. Stajlara devam zorunluluğu vardır. Stajyer öğrenci staj yaptığı iş yerinin çalışma saatlerine uymak zorundadır. Öğrenci staj süresince mazeretsiz olarak devamsızlık yapamaz. Öğrenci staj sırasında çalıştığı kurumun bütün tüzük yönetmelik ve kurallarına uymak, staj konusu ile ilgili yetkililer tarafından verilecek çalışmaları yapmak ve bu çalışmalara katılmak zorundadır. Stajyer öğrenci grev, gösteri, yürüyüş veya işi yavaşlatma eylemlerine katılamaz.
    Yurt dışında staj yapan öğrenci staj sonunda staj değerlendirme fişi ve staj defterine ilave olarak staj yapılan yerden alınacak stajın konusu ve süresini gösterir onaylı bir belgeyi staj komisyonuna zamanında iletmek zorundadır.
  2. Başvuruları iş yeri tarafından kabul edilen öğrenciler staj yerinin isteyebileceği "Güvenlik Soruşturması" raporunu temin etmekle yükümlüdürler.
                 
  1. STAJ YAPILAN İŞ YERİNİN SORUMLULUĞU
 
  1. Staja kabul edilen öğrencinin iş güvenliğinden ve verimli bir şekilde stajını yapmasından işyerleri sorumludur. 
  2. Staj Değerlendirme Belgesi (Staj Sicil Fişi - FORM 4) staj bitiminde işletme tarafından gizli olarak doldurulur ve onaylanır. Onaylayan işletme yetkilisinin adı, görevi, unvanı, iletişim adresi açıkça belirtilir ve zarfa konur. Kapalı ve onaylı zarf içindeki söz konusu belge işletme  tarafından öğrenci eliyle Akademik Danışmanına teslim etmesi sağlanır. Onaysız veya açık zarf içerisinde teslim edilecek sicil  belgeler geçersiz sayılır. 
     
             
  1. STAJ SÜRELERİ VE DÖNEMLERİ
 
  1. Mimarlık ve Şehir Planlama Bölümü öğrencisi, ilgili önlisans  programından mezun olabilmesi için eğitim-öğretimi süresince  30 (otuz) işgününden oluşan stajı yapmakla yükümlüdür. 
  2. Stajlar eğitim-öğretim dönemlerini kapsayan süreler dışında güz ve bahar yıl sonu sınavlarını takip eden zaman dilimlerinde (yaz dönemi ve dönem arası ), Müdürlük  tarafından belirlenen tarihlerde yapılır. Zorunlu durumlarda Staj Komisyon onayı ile mazeret kayıt haftası staj süresine dâhil edilebilir. (Mazeret kayıt haftasında staja devam eden öğrenci devamsızlık hakkını kullanmış kabul edilir)
  3. Devam zorunluluğu olmayan beklemeli öğrenciler veya erken dönemde derslerini ve kredilerini tamamlayan öğrenciler, Bölüm Staj Komisyonunun onayıyla eğitim-öğretim dönemlerinde de stajlarını yapabilir.
  4. İkinci öğretim programına kayıtlı öğrenciler, yaz dönemi ve dönem arasına ilaveten stajlarını eğitim- öğretim dönemlerinde (arasınav tarih aralıkları dışında) Müdürlük tarafından ilan edilen tarihler arasında yapabilir.
  5. Yaz okulunda ders alan öğrenci yaz okulu süresince staj yapamaz.
  6. Pazar günleri ve resmi tatil günlerinde staj yapılamaz.
  1. Staja hangi yarıyıldan sonra başlanacağı , yapılıp yapılmayacağı Bölüm Staj Uygulama Esasları ile belirlenir. Ve Bölüm Staj Komisyonunca karar verilir.

 NOT: Stajyer öğrenci staj evraklarının bir nüsha fotokopisini bir poşetli dosya içinde arşivlemek zorundadır.
             
  1. STAJ EVRAKLARININ TANZİMİ, TESLİMİ VE DEĞERLENDİRİLMESİ  
 
  1. Staj defteri ve bütün ekleri ilgili birimde görev yapan sorumlu eğitici tarafından onaylanır.  
  2. Staj defterinin doldurulmasında, staj şablonu esas alınmalı ve bütün yazım kurallarına uyulmalıdır.  
  3. Öğrenci staj defterinde, okulda edindiği teorik bilgilerle, işyerinde edindiği pratik bilgi ve çalışmaları yorumlayıp değerlendirmelidir.  
  4. Öğrenci staj süresince yapmış olduğu tüm çalışmaları staj defterine işlemeli ve konu ile ilgili belgeleri eklemelidir. Gerekli hallerde fotokopi, çizim, fotoğraf, bilgisayar çıktısı vb. evraklarını staj defterine kaydetmeli veya ilave etmelidir.
  5. Üniversite staj yapan öğrencilere ayrıca bir ücret ödemesi yapmaz.
 
  1. Öğrenci, staja başlarken 2 adet Staj Sicil Fişi Belgesini Staj yapılan kuruluş yetkilisine vermek zorundadır. Ayrıca, eğer iki farklı yerde staj yapılacak ise her bir kuruma ayrı ayrı 2 adet Staj Sicil Fişi Belgesini Staj yapılan kuruluş yetkilisine vermek zorundadır.
  2. Staj değerlendirme belgeleri öğrenci eli ile teslim yapılamıyor ise Staj değerlendirme belgeleri (Staj Sicil Fişi - FORM 4) staj bitiminde işletme tarafından gizli olarak doldurulur ve onaylanır. Onaylayan işletme yetkilisinin adı, unvanı (varsa oda sicil numarası ), görevi açıkça belirtilir ve zarfa konur. Kapalı ve onaylı zarf içindeki söz konusu belge işletme tarafından Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi,  Yatağan Meslek Yüksekokulu Mimarlık ve Şehir Planlama Bölüm Başkanlığı Dere Mahallesi 427. Sokak 48500 Yatağan/Muğla      adresine posta yoluyla (taahhütlü)  teslim edilmelidir.
  3. Onaysız veya açık zarf içerisinde teslim edilecek sicil belgeleri geçersiz sayılır.
  4. Staj defteri Bölüm Staj Komisyonunun belirlediği tarih aralıklarında Akademik Danışmanlara teslim edilmelidir.
  5. Teslim edilen staj defterlerinin değerlendirilebilmesi için staj sicil fişlerinin Bölüm Başkanlığına gelmiş olması gerekir. Aksi halde, staj geçersiz sayılır. Takibinden öğrenci sorumludur.
  6. Bir kısmı veya tamamı reddedilen ya da iptal edilen stajlar yeni bir defter kullanılarak, staj komisyonunun uygun göreceği işyerinde tekrarlanır.
  7. Staj Komisyonu staj defterindeki bilgilere, belgelere ve gerekli hallerde yapılan kontrol ve mülakata göre stajın tamamının (30 işgünü) kabulüne veya tamamının reddine karar verebilir.  
  8. Staj komisyonunca yapılan değerlendirme sonuçları, Bölüm Başkanlığınca ilan edilir. Stajı reddedilen öğrenci staj sonuçlarının ilan edildiği tarihten itibaren bir hafta içinde ilgili bölüm başkanlığına itiraz edebilir. 
  9. Staj sonuçlarına yapılan itirazlar ilgili staj komisyonu tarafından incelenerek en geç 15 (on beş) gün içerisinde karara bağlanır. Durum değişiklikleri, ilgili Yüksekokul Yönetim Kurulu kararıyla kesinleşir.  
  10. Staj programlarını başarılı ile tamamlamayan öğrenciler mezun olamazlar.